Wat doet een kredietmakelaar voor u als klant?
Een kredietmakelaar werkt meestal met inkooporganisaties/hypotheekcellen aangevuld met een aantal losse banken waar ze rechtstreeks mee werken. Hij gaat na ontvangst van de gegevens van de klant in deze portefeuille op zoek naar het beste voorstel op maat voor zijn klant. Meestal weet hij bij ontvangst van de gegevens reeds bij welke maatschappij het dossier het best geplaatst kan worden rekening gehouden met een aantal parameters en specialisaties van diverse maatschappijen. Hierbij houdt hij normaal ook rekening met de randvoorwaarden, met name gekoppelde voorwaarden zoals schuldsaldoverzekeringen/ORV’ s, loondomiciliëringen, brandverzekeringen ... want deze gekoppelde zaken zijn dikwijls de oorzaak dat een op het eerste oog zeer aantrekkelijk krediet met een scherpe rentevoet, uiteindelijk in combinatie met de verplichtingen toch nog de duurste keuze blijkt. De makelaar houdt na afsluiten van het krediet ook in het oog of er gedurende het krediet periodes zijn dat een overname of aanpassing van het krediet opportuun is.
Dit is wat een kredietmakelaar voor u doet
Eigenlijk is dit een beetje tegenstrijdig als we de zaken even op een rijtje zetten. De kredietmakelaar gaat op zoek naar de beste oplossing voor de klant en wordt betaald door de maatschappij waar hij het krediet uiteindelijk plaatst.
Deze vergoeding geldt enkel voor nieuwe dossiers, dus niet voor aanpassingen in lopende dossiers.
Maatschappijen geven sommige makelaars ook de mogelijkheid kortingen te geven waarbij ze een gedeelte van hun eigen aanbrengvergoeding laten vallen.
Wil een makelaar dus het scherpste tarief bieden zal hij in zijn eigen geldbuidel moeten tasten, terwijl de bank haar eigen marge kan behouden.
Hoe kan de makelaar tevens de klant het scherpste voorstel bieden en hard onderhandelen, zonder de maatschappij, die in principe zijn rekeningen betaald, teveel tegen de schenen te stampen ?
Verschillende maatschappijen betekent ook verschillende aanbrengvergoedingen, de ene maatschappij geeft als stimulans een hogere aanbreng-/afsluitvergoeding, de andere maatschappij betaald op het einde van het jaar misschien een hogere volumebonus.
Stelt u zich dan niet onderstaande vragen :
- Waar zal de makelaar het dossier plaatsen bij een verschil van maar enkele euro’ s per maand voor u, waarbij de duurdere maatschappij een hogere aanbrengvergoeding betaald? Deze enkele euro’ s per maand kunnen voor de klant al snel enkele honderden, meestal zelfs enkele duizenden euro’ s verschil opleveren.
- Stel u sluit in de maanden november of december een krediet af bij makelaar X. Deze heeft nog maar enkele kredieten nodig om een aantrekkelijke volumebonus te genereren bij maatschappij Y, die eigenlijk voor u niet de aantrekkelijkste aanbieding heeft. Waar denkt u dat hij uw krediet zal plaatsen ?
- Gedurende de looptijd komt er altijd wel een periode dat het opportuun is uw krediet aan te passen of de rentevoet opnieuw te laten bekijken. De goedkoopste oplossing hiervoor is steeds te gaan onderhandelen bij de maatschappij waar u krediet reeds loopt. Hier zal u geen verbrekingsvergoeding en/of nieuwe kredietkosten hoeven te betalen dan wanneer u het dossier naar een andere maatschappij verplaatst. Wat denkt u , gezien het feit dat een kredietmakelaar enkel commissie krijgt op nieuwe dossiers en niet op bestaande, dat hij u gaat adviseren. Zou hij zonder er zelf iets aan te verdienen gaan onderhandelen met u bestaande maatschappij voor een beter voorstel of gaat hij u adviseren het krediet over te zetten naar een andere maatschappij zodat er zelf ook nog iets aan verdiend ?